Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για να κάνεις Erasmus

Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για να κάνεις Erasmus

Δεν θέλουμε να σου ανάβουμε «φωτιές» ενώ δεν έχεις μπει ακόμη στους ρυθμούς της σχολής. Των φρονίμων, όμως, τα παιδιά… πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Σίγουρα δεν χρειάζεται να φτάσεις τρίτο έτος και να «ψάχνεις» αν έχεις τις προϋποθέσεις να κάνεις τη «μαγική» αίτηση για το Erasmus. Έχε, λοιπόν, στο μυαλό σου τα εξής προτού ξεκινήσεις να δουλεύεις στο μυαλό σου τη διαδικασία:

Πρέπει να έχεις ολοκληρώσει τον πρώτο χρόνο σπουδών.

Οφείλεις να έχεις περάσει τουλάχιστον τα 2/3 των μαθημάτων των ακαδημαϊκών εξαμήνων που προηγούνται και στα οποία έχεις ολοκληρώσει τη φοίτησή τους. Αν βιάζεσαι τόσο πολύ να ταξιδέψεις στην Ευρώπη, κοίτα μέχρι τον Σεπτέμβρη να έχεις «καθαρίσει» με όσα πιο πολλά μαθήματα μπορείς. Ειλικρινά, δεν είναι ακατόρθωτο.

Προσοχή! Τα κριτήρια μπορεί να είναι καθολικά για όλα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, το μόνο που αλλάζει είναι η διαδικασία επιλογής από σχολή σε σχολή. Φυσικά δεν περίμενες ότι είσαι ο μόνος που τον ενδιαφέρει το πρόγραμμα. Μαζί με εσένα έχουν δηλώσει κι άλλοι συμμετοχή, περιμένοντας να πάρουν την πολυπόθητη έγκριση. Η επιλογή των φοιτητών γίνεται μετά από συμψηφισμό του επιπέδου σου στην ξένη γλώσσα που θα παρακολουθήσεις εκεί, τι ποσοστό μαθημάτων έχεις περάσει επιτυχώς και με τι βαθμούς. Όσο μικρότερο είναι το Ίδρυμα φοίτησής σου τόσο πιο εύκολο είναι να σε επιλέξουν. Τα μεγάλα Ιδρύματα συνήθως καταλήγουν να κάνουν κλήρωση μεταξύ των φοιτητών που οι «συμψηφισμοί» τους ταυτίζονται.

Αν και είναι ακόμη αρκετά νωρίς, γιατί δεν περνάς μία βόλτα από τη Γραμματεία της σχολής σου να σε κατατοπίσει ακριβώς για το τι συμβαίνει στο δικό σου Τμήμα με το Πρόγραμμα Erasmus;