Πώς θα «χτίσεις» βήμα-βήμα ένα eco friendly φοιτητικό σπίτι

Πώς θα «χτίσεις» βήμα-βήμα ένα eco friendly φοιτητικό σπίτι

Το νέο σου ξεκίνημα, σε μία πόλη μακριά από τους γονείς σου αποτελεί την κατάλληλη ευκαιρία για να αφήσεις πίσω όλες εκείνες τις συνήθειες που καλώς ή κακώς είχες επωμιστεί από τους δικούς σου αλλά στην πραγματικότητα δεν σε εξυπηρετούσαν πουθενά.

Αν για παράδειγμα είσαι ευαισθητοποιημένος προς το περιβάλλον αλλά η μαμά σου, που έκανε κουμάντο μέχρι πρότινος στο νοικοκυριό δεν είχε οικολογική συνείδηση και δεν καταλάβαινε την ανάγκη σου να χωρίσεις τα γυάλινα από τα πλαστικά μπουκάλια, τώρα έχεις την ευκαιρία να κάνεις τις αλλαγές που θέλεις στη ζωή σου.

Παρακάτω έχουμε καταγράψει για σένα τα δέκα πρώτα βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να γίνεις εσύ και το νοικοκυριό σου λίγο πιο eco friendly.

1. Ανακύκλωσε, ανακύκλωσε, ανακύκλωσε! Οργανώσου σωστά και ανακύκλωσε ό,τι μπορείς. Ανακύκλωσε παλιές ηλεκτρονικές συσκευές. Αγόρασε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Στείλε για ανακύκλωση τις παλιές που δεν φορτίζουν. Προτίμησε το ανακυκλωμένο χαρτί για το σπίτι σου και μην ξεχνάς να καθαρίζεις καλά τα υπολείμματα από τις συσκευασίες που σκοπεύεις να ανακυκλώσεις.

2. Μην πετάς φαγητό. Φρόντισε να μαγειρεύεις τη σωστή ποσότητα για τα ανάλογα άτομα. Ό,τι περισσεύει κέρασέ το στα αδέσποτα της γειτονιάς σου.

3. Φρόντισε να επιλέγεις προϊόντα (απορρυπαντικά, καλλυντικά κλπ.) με την ένδειξη «φιλικά προς το περιβάλλον».

4. Μην ψωνίζεις συσκευασμένα όταν μπορείς να ψωνίσεις χύμα.

5. Θα μου πεις πως και χύμα να ψωνίσεις, τη διάφανη πλαστική σακούλα συσκευασίας δε τη γλιτώνεις. Κι όμως, τη γλιτώνεις αν έχεις φροντίσει να πάρεις τη δική σου συσκευασία από το σπίτι -είτε πρόκειται για ένα δικό σου σακουλάκι, είτε ένα γυάλινο βαζάκι αποθήκευσης.

6. Μπορείς, επίσης, αντί για αφρόλουτρο να επιλέγεις το σαπούνι για το μπάνιο σου.

7. Επαναχρησιμοποίησε! Ναι, απέφυγε τα προϊόντα μίας χρήσης και προτίμησε όσα έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.

8. Μην αγοράζεις καινούργια βιβλία. Αντάλλαξε τα παλιά με φίλους, αγόρασε από πάγκους, προτίμησε να διαβάζεις ηλεκτρονικά βιβλία.

9. Τοποθέτησε φυτά εσωτερικού χώρου στο σπίτι σου. Τα φυτά ομορφαίνουν το χώρο μας, απορροφούν τον αέρα με ρύπους και τον καθαρίζουν.

10. Κλείσε τον υπολογιστή σου όταν δεν τον χρησιμοποιείς. Μην τον αφήνεις να σε περιμένει σε sleep mode.