Όταν το φοιτητικό σου σπίτι… είναι ένα μόνο δωμάτιο

Όταν το φοιτητικό σου σπίτι… είναι ένα μόνο δωμάτιο

Η μέρα που πέρασα για πρώτη φορά το κατώφλι του πρώτου μου φοιτητικού σπιτιού, θα μου μείνει σίγουρα αξέχαστη. Όχι λόγω συγκίνησης, αλλά λόγω… μεγέθους!

Βλέπεις, όσο εγώ απολάμβανα τις πρώτες μου διακοπές με τις κολλητές μου μετά το σχολείο, οι γονείς μου είχαν αναλάβει το έργο της εύρεσης σπιτιού για τη μονάκριβη κόρη τους. Ταξίδεψαν, λοιπόν, από την επαρχία στην Αθήνα και κατάφεραν να βρουν ένα διαμέρισμα «ό,τι πρέπει» για εμένα. «Είναι δίπλα από τη σχολή σου. Θα σε βολέψει πολύ», μου είπαν και εγώ δεν μπορούσα παρά να πιστέψω τα λεγόμενά τους.

Όταν, λοιπόν, έφτασε η στιγμή που έβαλα τα κλειδιά στην πόρτα και είδα το φοιτητικό μου… «καταφύγιο», ένιωσα να χάνω τη γη κάτω από τα πόδια μου. «Αυτό δεν είναι σπίτι, είναι ένα υπνοδωμάτιο», αναφώνησα φανερά σοκαρισμένη από τα ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα τα οποία κάλυπταν το νέο μου διαμέρισμα. Η αλήθεια είναι, βέβαια, πως μέσα σε λίγες ημέρες αντιλήφθηκα πως σχεδόν όλες οι συμφοιτήτριές μου διέμεναν σε αντίστοιχα, μικρά διαμερίσματα.

Για να μην χαλάσω, λοιπόν, περαιτέρω τη διάθεσή μου αποφάσισα να αναλάβω δράση και να εκμεταλλευτώ στο έπακρο κάθε χώρο του μικρού μου σπιτιού και για να το πετύχω αυτό, χρειάστηκα απλώς τα κατάλληλα έπιπλα και λευκά είδη! Αν θέλεις, λοιπόν, να κάνεις και εσύ το μικρό σου φοιτητικό σπίτι να μοιάζει με ένα άνετο «παλάτι», συνέχισε να διαβάζεις και… θα με θυμηθείς!

Πες «ναι» σε ένα λειτουργικό κρεβάτι

Όταν ολόκληρο το σπίτι σου αποτελείται από ένα δωμάτιο, μια μικρή κουζίνα και ένα εξίσου μικρό μπάνιο, τότε ξέρεις ότι θα πρέπει να κοιμάσαι, να διαβάζεις και να τα λες με την παρέα σου σε έναν και μόνο χώρο. Όσο τρομακτικό και αν φαντάζει, μπορείς να… αντέξεις, αν κάνεις τις κατάλληλες επιλογές όσον αφορά στα έπιπλα.

Το πρώτο βήμα είναι να βρεις το σωστό κρεβάτι για το υπνοδωμάτιο- σπίτι σου. Προτίμησε έναν καναπέ-κρεβάτι για να κοιμάσαι σε αυτό και να αράζεις, όταν θα έρχεται η παρέα σου στο σπίτι ή εναλλακτικά ένα κρεβάτι ανάκλιντρο. Θα το τοποθετήσεις σε μια γωνιά του σπιτιού και με τα καταλληλά μαξιλάρια, θα «μεταμορφώνεται» σε καναπέ.

d2

Δώσε βάση στο γραφείο και τους αποθηκευτικούς χώρους

Βήμα δεύτερο και βασικό που δεν πρέπει να παραλείψεις. Εγώ έκανα το λάθος να αφήσω για το τέλος το θέμα του γραφείου και των αποθηκευτικών χώρων και το σπίτι μου θύμιζε… βομβαρδισμένο τοπίο, από τον πρώτο κιόλας μήνα της μετακόμισής μου.

Τι μπορείς να κάνεις για να μη βρεθείς στη θέση μου; Αρχικά, επένδυσε σε ένα γραφείο με συρτάρια για να αποθηκεύεις σε αυτό όλα όσα αφορούν στη σχολή σου. Πάνω από το γραφείο μπορείς να βάλεις ραφιέρες, ενώ δίπλα του αξίζει να τοποθετήσεις μια βιβλιοθήκη με πολλά ράφια. Ρίξε «μια ματιά» στο νέο κατάλογο των Praktiker και σίγουρα θα βρεις ό,τι χρειάζεσαι.

d3

Μην ξεχάσεις ακόμη να τοποθετήσεις δίπλα ή κάτω από το κρεβάτι σου (για έξτρα εξοικονόμηση χώρου) αρκετά κουτιά αποθήκευσης για να μην μετατραπείς στη… «βασίλισσα» της ακαταστασίας. Αν ο χώρος σου επαρκεί, αξίζει σίγουρα να βρεις και ένα έπιπλο γενικής χρήσης με διπλό ντουλάπι και συρτάρια πάνω στο οποίο θα μπορείς -για παράδειγμα- να βάζεις τα καλλυντικά σου. Πρόσεξε απλώς να μην γεμίσεις τα νέα σου έπιπλα με πολλά και περιττά μικροαντικείμενα (ακόμη και αν η μητέρα σου θέλει να τοποθετήσει σε αυτά κάθε είδους βαζάκι και διακοσμητικό)!

Τέλος, μια ακόμη «έξυπνη» ιδέα είναι να πάρεις ένα χαμηλό κομοδίνο (παραδοσιακό ή με συρτάρια) το οποίο θα μετατρέπεις σε… τραπεζάκι σαλονιού κάθε φορά που θα έρχονται οι φίλες σου σπίτι. Πίστεψέ με, ένα μικρό τραπεζομάντηλο αρκεί!

Επένδυσε σε ανοιχτόχρωμα λευκά είδη

Αν λατρεύεις τα χρώματα (όπως εγώ) τότε μάλλον θα πρέπει δεις τα πράγματα αλλιώς στο φοιτητικό σου σπίτι και να επενδύσεις στα κατάλληλα λευκά είδη. Αν θέλεις να δείχνει το σπιτάκι σου πιο μεγάλο από ότι είναι, τότε πες «ναι» στο λευκό και γενικά, στις ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις. Οι τοίχοι του σπιτιού σου καλό είναι να μείνουν λευκοί, ενώ τα ανοιχτόχρωμα σεντόνια στον καναπέ-κρεβάτι σου, θα κάνουν τον χώρο σου να δείχνει πιο ανοιχτός.

Τον ίδιο κανόνα πρέπει να ακολουθήσεις και σε ό,τι αφορά στις κουρτίνες του σπιτιού σου. Μια λευκή, μπεζ ή εκρού κουρτίνα θα «μεγαλώσει» το διαμέρισμά σου. Το δικό μου extra tip στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι να βάλεις τα κουρτινόξυλα πιο πάνω από το ύψος του παραθύρου. Με αυτόν τον τρόπο, το ταβάνι θα δείχνει ότι έχει μεγαλύτερο ύψος. Όσον αφορά στο πάτωμα, βρες ένα μικρό χαλάκι με λίγα σχέδια που θα κρατήσει τον χώρο σου ζεστό, αλλά δεν θα τον «κλείσει».

d4

Κρέμασε καθρέφτες

Τέλος, μια ακόμη υπέροχη ιδέα για να κάνεις τη φοιτητική σου «φωλιά» να δείχνει πιο μεγάλη, είναι να τοποθετήσεις καθρέφτες σε διάφορα σημεία! Το σπιτάκι σου θα μεγαλώσει ξαφνικά και εσύ, θα μπορείς να… θαυμάζεις την ομορφιά σου -από όποια γωνιά και αν σταθείς!

d5

Στο δικό μου μικρό, φοιτητικό σπίτι, πέρασα κάποια από τα πιο όμορφα χρόνια της ζωής μου και έμαθα πώς να είμαι πραγματικά ανεξάρτητη. Τι και αν ήταν ταυτόχρονα το γραφείο, το υπνοδωμάτιο και το σαλόνι μου; Κατάλαβα πως δεν χρειάζονται πολλά τετραγωνικά μέτρα για να περνάω καλά και κυρίως, να νιώθω άνετα στον χώρο μου. Με τα κατάλληλα έπιπλα και είδη, θα καταφέρεις και εσύ να λατρέψεις το νέο, λιλιπούτειο φοιτητικό σου διαμέρισμα και μια βόλτα στα Praktiker σίγουρα θα σε βοηθήσει!