Όταν το παιδί φεύγει για πρώτη φορά από το σπίτι…

Όταν το παιδί φεύγει για πρώτη φορά από το σπίτι…

Κάθε αποχαιρετισμός είναι δύσκολος. Πόσο μάλλον όταν αφορά στα παιδιά μας που μεγαλώνουν και είναι έτοιμα να κάνουν τα πρώτα βήματα της ανεξαρτησίας τους.

Ως γονείς, θέλουμε πάντα το καλύτερο για εκείνα. Αγαπάμε να τα βλέπουμε να προχωρούν και να γίνονται ανεξάρτητα. Είμαστε περήφανοι, όμως κάποιες φορές ανησυχούμε υπερβολικά. Η ανασφάλεια και η αγωνία μας κυριεύουν τους πρώτους μήνες που τα παιδιά μας βρίσκονται μακριά μας. Φαίνεται, πως σε αντίθεση με εκείνα που είναι ενθουσιασμένα,  δεν είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε τη νέα κατάσταση και αγχωνόμαστε για τα πάντα.

Αναλογιζόμαστε τις υποχρεώσεις που θα αναλάβουν, από απλές καθημερινές δουλειές όπως το μαγείρεμα και το καθάρισμα το σπιτιού μέχρι να μάθουν να έχουν έλεγχο των οικονομικών τους και του budget τους. Θα τα καταφέρουν; Θα φροντίζουν επαρκώς τον εαυτό τους; Θα μας τηλεφωνούν;

Στην αρχή μπορεί να δυσκολευτούν, για αυτό και πρέπει να τα βοηθήσουμε και να τα κατευθύνουμε, πάντα όμως μέχρι εκεί που μας επιτρέπουν. Είναι σημαντικό να μην ξεπερνάμε τα όρια και απλά να ξεκαθαρίσουμε ότι είμαστε δίπλα τους πάντα, σε κάθε εμπόδιο ή δυσκολία που μπορεί να αντιμετωπίζουν. Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να αισθάνονται ότι τα ελέγχουμε. Τα όρια είναι λεπτά για αυτό είναι καλό να βρούμε τις ισορροπίες μας. Τι πρέπει, λοιπόν, να προσέξουμε και πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε;

Ενημερωθείτε και βοηθήστε τα να οργανωθούν

Αντί να αγχώνεστε και να ανησυχείτε, προσπαθήστε να γίνετε παραγωγικοί και να βοηθήσετε τα παιδιά σας να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Κινητοποιηθείτε και βρείτε τον απαραίτητο εξοπλισμό που πρέπει να έχει κάθε σπίτι και αναζητήστε εύκολους και οικονομικούς τρόπους για να τα βοηθήσετε να τον αποκτήσουν όλα όσα χρειάζονται στο καινούργιο τους ξεκίνημα. Κάντε έρευνα αγοράς, για να βρείτε συμφέρουσες προσφορές που είναι διαθέσιμες αυτή την περίοδο.

Για παράδειγμα, υπάρχουν φοιτητικά πακέτα με προσφορές, όπως αυτά που προσφέρει ο Κωτσόβολος και αφορούν τόσο σε μεγάλες οικιακές συσκευές, όπως και μικροσυσκευές που είναι απαραίτητες σε κάθε σπίτι. Αποτελούν μία καλή και οικονομική λύση για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αποκτήσουν εύκολα όλα όσα χρειάζονται χωρίς περιττά έξοδα. Απλώς βοηθήστε τα να αποκτήσουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, και αφήστε τα να τα να αποδείξουν στον εαυτό τους ότι μπορούν να τα βγάλουν πέρα μόνα τους.

st2

Ενθαρρύνετέ τα να αναλάβουν ευθύνες

Δεν χρειάζεται να μεταφέρετε το άγχος στα παιδιά σας. Προσπάθησε να αποφύγετε να τα παίρνετε τηλέφωνο πολλές φορές μέσα στη μέρα προκειμένου να δείτε αν έφαγαν, αν καθάρισαν το σπίτι, αν κοιμήθηκαν, αν διασκέδασαν αρκετά…

Άλλωστε, πλέον δεν υπάρχει λόγος για να αγχώνεστε υπερβολικά. Με αγορές 300 ευρώ και άνω από τον Κωτσόβολο, οι φοιτητές μπορούν να πάρουν συνολικά κουπόνια προσφορών συνολικής αξίας 500 ευρώ σε 18 κορυφαίες μάρκες ειδών πρώτης ανάγκης που θα βρουν σε όλα τα super market, στα καταστήματα Galerie de Beaute, στα καταστήματα WIND και φυσικά στον Κωτσόβολο μέσα από την πλατφόρμα του Pockee. Αν δεν έχετε ιδιαίτερη επαφή με την τεχνολογία, αυτή είναι η ιδανική αφορμή για να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να αναλάβουν νέες ευθύνες! Απλώς, ρωτήστε τα για την εφαρμογή και την προσφορά, που θα τα βοηθήσει να αποκτήσουν όσα χρειάζονται, χωρίς να βγουν εκτός budget. Είναι μία καλή αρχή, να μάθουν να προσέχουν τα οικονομικά τους και να σκέφτονται «έξυπνα»!

st3

Δείξτε τους ότι τα εμπιστεύεστε πραγματικά

Είναι σημαντικό να προσαρμοστείτε και εμείς στις νέες συνθήκες και να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας στο νέο τους ξεκίνημα. Μην ξεχνάτε ότι και εκείνα έχουν ανάγκη να τους δείξετε ότι τα εμπιστεύεστε και πιστεύετε στις δυνάμεις τους! Είναι σημαντικό να τονώσετε την αυτοπεποίθησή τους με κάθε τρόπο, ώστε να νιώθουν άνετα.

Δεν χρειάζεται να είστε υπερπροστατευτικοί Απλώς αποδεχτείτε ότι μεγαλώνουν και είναι έτοιμα για μία νέα πιο ανεξάρτητη ζωή. Βοηθήστε τα να την απολαύσουν, διευκολύνοντάς τα, χωρίς να τους μεταφέρετε τα δικά σας άγχη και ανησυχίες. Δείξτε τους με μικρές πράξεις την φροντίδα σας και αφήστε τα να ανεξαρτητοποιηθούν.

st4