Όλα όσα θα μάθεις μετακομίζοντας στο πρώτο σου φοιτητικό σπίτι

Όλα όσα θα μάθεις μετακομίζοντας στο πρώτο σου φοιτητικό σπίτι

Ήταν ένα ζεστό, καλοκαιρινό πρωινό και εγώ βρισκόμουν σε μια παραλία της Πάρου, απολαμβάνοντας τον ήλιο και τη θάλασσα συντροφιά με τις παιδικές μου φίλες. Ήταν οι πρώτες μας διακοπές μακριά από τους γονείς και η αλήθεια είναι πως ήμασταν κάτι περισσότερο από ενθουσιασμένες. Την ώρα, λοιπόν, που προσπαθούσα να χαλαρώσω, χτύπησε το κινητό μου τηλέφωνο. «Πέρασες», ούρλιαζε εκστασιασμένη η μητέρα μου από την άλλη πλευρά της γραμμής. Είχα μπει στην σχολή που ονειρευόμουν και ένιωθα πανέτοιμη για το πρώτο μου μάθημα στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και φυσικά, το πρώτο μου φοιτητικό σπίτι στην Αθήνα!

Βλέπετε, για ένα παιδί από την επαρχία, η πρωτεύουσα φάνταζε -και συνεχίζει να φαντάζει- ως κάτι το… μαγικό. Πίστευα πως θα κατάφερνα εύκολα να τα φέρω όλα εις πέρας μόνη μου. Η εύρεση του κατάλληλου -και δη οικονομικού- διαμερίσματος έγινε πράγματι σε χρόνο «ντετέ» -αφού είχα αρχίσει να κάνω την έρευνά μου από νωρίς. Το ζήτημα του οικιακού εξοπλισμού, ωστόσο, ήταν μια… άλλη υπόθεση. Διότι όταν έχεις μάθει να στα έχει όλα έτοιμα η μαμά, τότε μπορείς εύκολα να «πελαγώσεις» στο πρώτο σου σπίτι.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που ετοιμάζεσαι να στήσεις το δικό σου, φοιτητικό «καταφύγιο», τότε σίγουρα αξίζει να αφιερώσεις λίγα λεπτά από τον χρόνο σου για να διαβάσεις για τη δική μου εμπειρία για όλα όσα έμαθα μετακομίζοντας στο δικό μου φοιτητικό σπίτι.

kots s2

Οι συμβουλές των γονιών σου ΕΧΟΥΝ ΣΗΜΑΣΙΑ

Ήθελα να είμαι ανεξάρτητη και για την ακρίβεια, να αποδείξω σε όλους -και κυρίως στους γονείς- μου ότι μπορούσα να μετατραπώ από την πιο ακατάστατη μαθήτρια στην πιο υπεύθυνη φοιτήτρια -και όλα αυτά σε μια στιγμή. Έτσι, λοιπόν, αποφάσισα να αξιοποιήσω μόνη μου το budget που μου έδωσαν οι γονείς μου για το φοιτητικό σπίτι.

«Δεν ξέρετε τι χρειάζομαι. Θα τα βρω όλα μόνη μου. Λίγη εμπιστοσύνη χρειάζεται…», είπα στη μαμά και τον μπαμπά μου και πήρα τους δρόμους. Εκείνοι συμφώνησαν, πιστεύοντας ότι θα ακολουθούσα πιστά τις συμβουλές και τη… λίστα τους. Δυστυχώς, όμως, εγώ αποφάσισα πως την πρώτη εβδομάδα στο σπίτι, μια ισιωτική μαλλιών ήταν πιο σημαντική από ένα… καλό ψυγείο ή μια κουζίνα. Αντί να ακολουθήσω τις συμβουλές των γονιών μου (που όπως αποδείχθηκε δικαίως ανησυχούσαν), ξόδεψα ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που είχα στη διάθεσή μου για να πάρω αντικείμενα τα οποία σίγουρα δεν θα με βοηθούσαν να ζήσω άνετα στο σπίτι μου. Κάπως έτσι, έγινα για ένα σχετικά μεγάλο διάστημα η καλύτερη φίλη των ντελιβεράδων της γειτονιάς και ξεκίνησα τα μαθήματα στη σχολή με αρκετά… παραπανίσια κιλά (αυτά κάνουν τα πολλά σουβλάκια και οι πίτσες).

Το συμπέρασμα; Όσο και αν θέλεις να αποκτήσεις εκείνο το τέλειο gadget που είδες στην τηλεόραση και όσο και αν «καίγεσαι» να ανανεώσεις την γκαρνταρόμπα σου για να εντυπωσιάσεις στο Πανεπιστήμιο, το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις αφότου μπεις στο νέο σου σπίτι είναι να πάρεις τις απαραίτητες συσκευές. Και πρόσεχε, μην πάρεις κάτι παλιό και δανεικό. Προμηθεύσου με ένα καλό ψυγείο και μια εξίσου καλή κουζίνα (ή κουζινάκι αν δεν διαθέτεις πολύ χώρο). Πρόκειται για οικιακές συσκευές που αποτελούν επενδύσεις για το φοιτητικό σπίτι και το σίγουρο είναι πως θα σε συνοδεύσουν για πολλά χρόνια -ακόμη και όταν πεις «αντίο» στη φοιτητική σου «φωλιά.

Να θυμάσαι πως με μια ματιά στο Διαδίκτυο θα βρεις πολλά φοιτητικά πακέτα με προσφορές, όπως αυτά του Κωτσόβολου. Αξιοποίησέ τα για να εξοπλίσεις το σπίτι σου στο φουλ και να ξενοιάσεις από νωρίς με τα θέματα του νοικοκυριού και το… άγχος της μαμάς σου!

kots s3

Μάθε τα πάντα για το πλυντήριο (πριν φύγεις από το πατρικό σου)

Το πλυντήριο είναι το τελευταίο πράγμα που σκέφτεσαι όταν ετοιμάζεσαι να ξεκινήσεις τη φοιτητική σου ζωή. Ονειρεύεσαι βόλτες στην πόλη, νέες φιλίες και γνωριμίες, καινούρια χόμπι και ταξίδια. Η αλήθεια είναι, όμως, πως αν δεν επενδύσεις εγκαίρως σε ένα καλό πλυντήριο, θα τα βρεις… σκούρα στο φοιτητικό σου σπίτι. Αυτό συνέβη τουλάχιστον στη δική μου περίπτωση. Αποφάσισα δεν πως χρειαζόμουν από την αρχή ένα πλυντήριο στο σπίτι. «Τι τα έχω τα δυο μου χέρια;», σκεφτόμουν και έδινα τα εύσημα στον εαυτό μου που όλο το καλοκαίρι την είχα βγάλει στο γυμναστήριο. Ωστόσο, μια εβδομάδα ήταν αρκετή για να βρεθώ στην ομολογουμένως αμήχανη θέση να εκλιπαρώ τη μαμά μου να ταξιδέψει από το χωριό στην Αθήνα για να με βοηθήσει να διαλέξω ένα πλυντήριο και κυρίως, να μου δείξει πώς να το χρησιμοποιώ!

Το συμπέρασμα; Μάθε τα βασικά για το πλυντήριο προτού φύγεις από το πατρικό σου αν δεν θέλεις να δεις τη φοιτητική σου γκαρνταρόμπα να καταστρέφεται από την πρώτη κιόλας πλύση και φυσικά, βρες εγκαίρως το κατάλληλο πλυντήριο!

kots s4

Επένδυσε στην κουζίνα σου και τις νέες σου παρέες

Η μετακόμιση σε ένα νέο σπίτι μπορεί σίγουρα να σε κάνει να… ξεφύγεις. Σε πιάνει πανικός και θέλεις να γεμίζεις τo υπνοδωμάτιο και το σαλόνι σου με τα πιο εντυπωσιακά διακοσμητικά και gadget. Κάπως έτσι, δυστυχώς, ενδέχεται να παραμελήσεις την κουζίνα σου, όπως ακριβώς έκανα εγώ. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ημέρα που άνοιξα τις πόρτες της φοιτητικής μου «φωλιάς» για να υποδεχθώ τις νέες μου φίλες από τη σχολή. Ήμουν σίγουρη πως θα εντυπωσιάζονταν από το γούστο μου. Δυστυχώς, όμως, έπειτα από μια σύντομη επίσκεψη, αποχώρησαν πεινασμένες και ομολογουμένως ενοχλημένες από το σπίτι μου. Ήθελα να ήμουν η καλύτερη οικοδέσποινα αλλά δεν είχα ούτε μια καφετέρια, ούτε μια τοστιέρα, ούτε έναν… βραστήρα στην κουζίνα μου!

Το συμπέρασμα; Δες τι προσφορές «παίζουν» αυτόν τον καιρό στο Διαδίκτυο και πάρε άμεσα τα καλύτερα πακέτα με ηλεκτρικά είδη για την κουζίνα σου! Για παράδειγμα, αυτή την εποχή, με αγορές 300 ευρώ και άνω από τον Κωτσόβολο, οι φοιτητές μπορούν να πάρουν συνολικά κουπόνια προσφορών συνολικής αξίας 500 ευρώ σε 18 κορυφαίες μάρκες ειδών πρώτης ανάγκης, μέσω της εφαρμογής pockee. Δεν το λες και λίγο!

kots s5

Καλύτερη συσκευή, καλύτερη φοιτητική ζωή

Το έγραψα και θα το ξαναγράψω. Στη μετακόμιση στο φοιτητικό σπίτι, οι προσφορές είναι το παν! Όταν οι φίλες μου έψαχναν μανιωδώς στο Διαδίκτυο για τα καλύτερα «πακέτα», εγώ έπινα καφέδες στο κέντρο της Αθήνας. Κάπως έτσι, λοιπόν, εκείνες έφτιαξαν τα σπιτάκια τους χωρίς να αδειάσουν το πορτοφόλι των γονιών τους και εγώ έτρεχα την τελευταία στιγμή για να βρω κουζίνα, πλυντήριο, ηλεκτρική σκούπα, καφετιέρα και όλα όσα χρειάζεται ένα σπίτι για να μπορεί να φιλοξενήσει έναν άνθρωπο!

kots s6

Να θυμάσαι πως καλύτερη συσκευή, σημαίνει και καλύτερη φοιτητική ζωή και αυτό πρέπει να το έχεις κατά νου τώρα που θα μετακομίσεις στο νέο σου σπίτι! Δεν χρειάζεται να μιλάς κάθε μέρα με τις ώρες με τους γονείς σου για να βγάζεις άκρη με το νοικοκυριό. Βρες ό,τι χρειάζεται ένα φοιτητικό σπίτι και γίνε το ανεξάρτητο άτομο που ξέρεις πως μπορείς να γίνεις! Καλή αρχή!