Φίλε φοιτητή, να πώς αλλάζουν μια λάμπα!

Φίλε φοιτητή, να πώς αλλάζουν μια λάμπα!

Μπαίνεις στο σπίτι. Κλείνεις πίσω σου την πόρτα. Πατάς τον διακόπτη για να ανάψει το φως και… όλα παραμένουν βυθισμένα στο σκοτάδι. Συνεχίζεις να ανοιγοκλείνεις το διακόπτη κάνοντας απίθανα σενάρια για το τι μπορεί να έχει συμβεί. Ξέχασες να πληρώσεις το λογαριασμό; Μα δε τον έχεις λάβει καν. Μήπως είναι κάποια προσωρινή διακοπή σε όλη την περιοχή; Δεν μπορεί, αφού ο γείτονας έχει τέρμα τη μουσική. Δεν ξέρεις τι να κάνεις. Να πανικοβληθείς; Όχι φίλε φοιτητή, μην πανικοβληθείς. Επιβεβαίωσε ότι το κακό δεν είναι γενικό, πως το φως ανάβει στα υπόλοιπα δωμάτια του σπιτιού και ετοιμάσου να κάνεις ένα μικρό βήμα για την ανθρωπότητα αλλά… τεράστιο για τη μετέπειτα ζωή σου, αλλάζοντας λάμπα. Όχι, δεν είναι πυρηνική φυσική. Με τρεις κινήσεις θα έχεις ξεμπερδέψει.

Για αρχή, κλείσε την παροχή κατεβάζοντας τον διακόπτη του γενικού από τον πίνακα ή βγάλε από την πρίζα το φωτιστικό που έπαθε τη ζημιά. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να πάθεις ηλεκτροπληξία.

Στη συνέχεια, αφού βρεις το ανάλογο σκαμπό-καρέκλα και φτάσεις το ύψος της λάμπας, πρέπει να την ξεβιδώσεις από το ντουί (η υποδοχή που κρέμεται με καλώδιο απ’ το ταβάνι και στηρίζει το λαμπτήρα), στρίβοντας τη μέχρι να χαλαρώσει.

Σε περίπτωση που δεν γυρνάει ούτε αριστερά, ούτε δεξιά σημαίνει πως είναι κουμπωτή. Πιέζοντάς την ελαφρά, χωρίς να σου σπάσει στα χέρια και ξεβιδώνοντας την αριστερόστροφα, θα αφαιρεθεί με ασφάλεια.

Η χαλασμένη λάμπα είναι το δείγμα που θα δείξεις στο κατάστημα για να την αντικαταστήσουν με την κατάλληλη. Τέλος, αφού βιδώσεις την καινούργια λάμπα και πριν δοκιμάσεις αν λειτουργεί πατώντας το διακόπτη, μην ξεχάσεις να ανεβάσεις το γενικό ή να συνδέσεις το φωτιστικό σου στην πρίζα.